Home / Gezelschapsdieren / Hond / Wormen
Hond
Niet voor niets een van de meest populaire huisdieren.
Ze zijn er in alle soorten en maten en bieden gezelschap en structuur.
Wormen van de hond
Wormbesmettingen komen bij onze honden regelmatig voor. De hond kan hier zelf ziek van worden en kan ook andere dieren en mensen besmetten na uitscheiding van eitjes of larven van wormen in de ontlasting. Wormeitjes zijn microscopisch klein. Meestal is een wormbesmetting bij de hond dus niet met het blote oog te zien.
Wormeieren zijn overal in de omgeving aanwezig. Volwassen honden kunnen besmet raken door wormeieren op te nemen van de grond, door het eten van vers vlees of prooien en door het eten van met wormen besmette slakken. Pups raken daarnaast besmet met wormen via de moederhond tijdens de dracht en via de melk van de teef.
Om gezondheidsklachten door parasieten te voorkomen en om uitscheiding van wormeieren in de omgeving tegen te gaan, is het belangrijk om honden regelmatig te ontwormen. Hoe vaak dat moet, hangt af van de situatie van de hond.
In sommige situaties kan er ontlastingsonderzoek worden gedaan in plaats van het preventieve ontwormen. Er wordt dan gekeken of er eieren van parasieten aanwezig zijn in de ontlasting en of het nodig is om de hond op dat moment te ontwormen.
Hoe vaak ontwormen
- Honden die geen direct contact hebben met andere honden, parken, zandbakken, slakken, rauw vlees of prooidieren: ontworm 2 keer per jaar of voer een ontlastingsonderzoek uit;
- Honden die wel contact hebben met andere honden, parken en zandbakken: ontworm 4 keer per jaar of voer een ontlastingsonderzoek uit;
- Honden die buiten 'alles' eten, prooidieren eten, slakken eten of vers vlees krijgen: ontworm 4-12 keer per jaar op basis van een risicoanalyse in overleg met de dierenarts;
- Honden in kennels: ontworm maandelijks of voer een ontlastingsonderzoek uit;
- Pups: vanaf 2 weken leeftijd elke 2 weken, tot en met na het spenen. Vervolgens elke maand tot een leeftijd van een half jaar;
- Drachtige teven: Het advies is om drachtige teven niet te ontwormen;
- Lacterende teven: mogen tegelijk met de pups ontwormd worden.
Ontwormen in het buitenland en Limburg
In Oost- en Zuid-Europa komt hartworm (Dirofilaria immitis) voor. De parasiet wordt overgebracht door stekende muggen. Hartworm kan levensbedreigende ziekte veroorzaken. Als honden naar een gebied reizen waar hartworm voorkomt, moeten ze binnen een maand na aankomst in het gebied worden ontwormd tot en met een maand na thuiskomst.
In Limburg en een groot deel van Europa vinden we de vossenlintworm (Echinococcus multilocularis en Echinococcus granulosus). Deze wormen kunnen ook bij mensen besmettingen veroorzaken. Honden die naar een gebied reizen waar deze parasieten voorkomen dienen binnen een maand na aankomst in het gebied ontwormd te worden tot en met een maand na thuiskomst.