Behandelingen

Echografie

Soms is het nodig om een echo te maken van uw hond of kat. Dit is een onderzoek waarbij er door geluidsgolven een beeld ontstaat in zwartwit. Hiermee kan een gedetailleerd beeld gevormd worden. Bij een echo komt er geen schadelijke straling vrij. Echo’s van de buik en het hart worden het meest gemaakt, maar echo-onderzoek kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor beoordeling van ogen en pezen. Bij ons in de praktijk maken we vooral buikecho’s. Voor echo’s van het hart moeten we u meestal doorverwijzen naar een specialist.  

Indicaties

Echografie wordt onder andere ingezet voor het opsporen van: 

Het onderzoek 

Voor het echografisch onderzoek moeten dieren meestal nuchter zijn. Het onderzoek duurt normaal 30-45 minuten. Bij een echo van de urinewegen is het fijn als de blaas vol is. Sedatie of narcose is bijna nooit nodig. Over het algemeen is het mogelijk dat u bij uw huisdier blijft tijdens het onderzoek.

Als het dier op de praktijk is voor een echo wordt de buik eerst kaalgeschoren. We leggen het dier op de rug in een kussen. Vervolgens wordt er echogel op de huid aangebracht. Een echoprobe wordt over de buik bewogen, terwijl de beelden op de monitor worden beoordeeld. Soms is het nodig om tijdens de echo biopten te nemen of een urinemonster af te nemen. Hierbij wordt er, nadat de gel van de buik is gehaald, met een naaldje door de buikwand geprikt om een monster te nemen.