Hond

Niet voor niets een van de meest populaire huisdieren.
Ze zijn er in alle soorten en maten en bieden gezelschap en structuur.

Overgewicht

Overgewicht komt steeds meer voor bij huisdieren. Meer dan 1/3 van de huisdieren is te dik. Overgewicht wordt veroorzaakt doordat er meer energie wordt opgenomen, dan het dier verbrandt. Het kan onder andere leiden tot problemen met de huid, urinewegen en gewrichten en het vergroot de kans op diabetes. Ook neemt de conditie van honden af bij overgewicht.

Oorzaken van overgewicht:

Body condition score 

Aan de hand van de body condition score (bcs) kan bepaald worden of een hond te dik is. Deze loopt van 1 tot en met 9, waarbij een dier met bcs 1 veel te mager is en een dier met een bcs van 9 veel te dik. Een bcs van 4 of 5 is goed. Bij een goede body condition score zijn de ribben met gemak te voelen, heeft de hond een ‘taille’ als je van bovenaf op de hond kijkt en loopt de buik schuin omhoog van opzij gezien.

Preventie

Therapie 

Als een dier te zwaar is, dan is het verstandig om een plan op te stellen om het dier gecontroleerd af te laten vallen. We streven naar 1% gewichtsverlies per week. Hier kunnen we u uiteraard bij helpen. Er zijn speciale dieetvoedingen om dieren af te laten vallen. Hier zitten minder calorieën in per gram, maar ook ingrediënten waardoor dieren zich minder hongerig zullen voelen. Daarnaast kan met deze voeding voorkomen worden dat ze tekorten krijgen aan vitamines en mineralen. Deze tekorten kunnen gemakkelijk ontstaan als een dier op dieet wordt gezet door de eigen voeding te verminderen.