Hond

Niet voor niets een van de meest populaire huisdieren.
Ze zijn er in alle soorten en maten en bieden gezelschap en structuur.

Overgewicht

Hoe komen onze honden zo dik? En wat kunnen we eraan doen?

Ingesteld op schaarste
Honden zijn met hun vertering ingesteld op schaarste, waardoor hun enzymen en reacties zo werken dat in het lichaam bij overvloed van voedingsmiddelen alles opgeslagen wordt in vet. Zo worden onze honden te dik. 

Castratie
Honden die worden gecastreerd hebben minder hormonen die hun ‘zeggen’ dat ze genoeg hebben gegeten. En ook is ons ideaal beeld vertroebeld. Wij vinden onze dikke huisdieren mooi!  

Waarom problemen bij overgewicht
Bij overgewicht blijkt het lichaam niet meer te reageren op het door vetcellen afgegeven hormoon leptine. Normaal zorgt leptine voor een verzadigingsgevoel. Eveneens geven vetcellen bij overgewicht stoffen af die ontstekingen veroorzaken en waardoor kraakbeen veranderingen ontstaan en dus gewrichtsproblemen. 

Therapie bij overgewicht
Ten eerste moet er worden gekeken of de lichaamsbeweging kan worden verhoogd. Soms worden bonen geadviseerd bij overgewicht maar om hiermee effect te sorteren heb je zeer veel bonen nodig en krijg je een tekort aan andere voedingsstoffen. Als voor langere tijd het eigen eten wordt verminderd kunnen er tekorten optreden en treedt er minder verzadigend effect op. Daarvoor is er een aangepast dieet met meer eiwitten waardoor er eerder verzadiging is. Ook meer vezels om onder andere de verzadiging te verhogen. Hill’s heeft een speciaal dieet, Metabolic, ontwikkeld met nutrigenomics waarbij de cellen weer aangewakkerd worden tot vetverbranding. Samen met ons kunt u een afslankplan maken door een streefgewicht te bepalen en aan te geven hoeveel de hond per week mag afvallen. We begeleiden u graag op het weegspreekuur met tips en adviezen. 

Preventie
Nog beter is preventie van overgewicht. Voorkomen is immers beter dan genezen. Het begint al bij de conditie van moeder. Niet te mager en niet te dik! Tijdens de groei moet ook de lichaamsconditie worden bewaakt. Al vroeg te dik geeft later meer kans op problemen. Afvallen wordt dan steeds moeilijker. Na de castratie is het belangrijk de hoeveelheid voeding aan te passen. Eveneens moet de voeding aangepast worden aan het activiteitsniveau.