Home / Locaties en openingstijden / Behandelingen / Dierfysiotherapie
Behandelingen
Dierfysiotherapie
Dierfysiotherapie kan ingezet worden bij klachten, maar ook ter preventie van klachten bij bijvoorbeeld oudere dieren en dieren die in de sport worden ingezet. Zo kunnen beginnende klachten tijdig worden opgespoord en kan verergering voorkomen worden. Doordat het mentale aspect bij dieren minder een rol speelt dan bij mensen, reageren dieren sneller op een behandeling en behalen ze betere resultaten.
Klachten waarvoor een dierfysiotherapeut ingeschakeld kan worden:
- Rug en/of hals problematieken;
- Artrose;
- (Acute) letsels aan spieren, pezen, banden en gewrichten;
- Pees, slijmbeurs en gewrichtsontstekingen;
- Verminderde sportprestaties;
- Gedragsveranderingen;
- Revalidatie na een operatie
- Neurologische problematieken.
Wat doet een dierenfysiotherapeut:
De eerste behandeling start met een anamnese (vragengesprek) en een volledig lichamelijk onderzoek. Daarna volgt een functieonderzoek van de aangedane regio’s. Op basis van het onderzoek wordt er een diagnose gesteld en een behandelplan opgesteld samen met de eigenaar. Afhankelijk van de ernst van de klacht wordt ingeschat hoeveel behandelingen het dier nodig heeft. In veel gevallen is de eerste behandeling voldoende. Tijdens het eerste consult wordt de behandeling al gestart. Eigenaren krijgen altijd tips, oefeningen en/of massagetechnieken mee om thuis mee verder te gaan.
Behandelingen:
- Bewegingstherapie
- Actief door middel van oefeningen
- Passief door middel van mobilisatietechnieken
- Manuele handelingen, waarbij blokkades worden opgeheven met zachte of harde manipulaties
- Triggerpoint therapie d.m.v. dry needling, handmatige triggerpoint technieken en de sylopen
- Fascie technieken (bindweefsel technieken)
- Acupressuur
- Medical taping
- Massagetherapie
- Stretchen en rekkingen
- Advies en voorlichtingen met betrekking tot trainingen
- Lasertherapie
Monique Hoiting
Monique Hoiting is onder andere dierenfysiotherapeut voor honden en paarden. Consulten voor honden kunnen plaatsvinden op de praktijk in Zuidhorn.
Als vooropleidingen heeft Monique MBO-opleiding paardenhouderij en de MBO-opleiding tot paraveterinair gedaan. Vervolgens heeft ze de HBO opleiding tot fysiotherapeut in 2013 afgerond. Gelijk daarna rondde ze de tweejarige opleiding tot Dierfysiotherapeut af. Ze heeft nu een eigen bedrijf en werkt fulltime als dierfysiotherapeut. Kijk voor meer informatie op de website van Monique.