Behandelingen

De dood van uw huisdier

Het is niet leuk om over dood en doodgaan te praten. Toch krijgt u als eigenaar van een huisdier er vroeg of laat mee te maken. Uw huisdier kan overlijden of misschien moet u hem wel (na goed overleg) laten inslapen in verband met ouderdom, een ongeval of ziekte.
Wij willen u daarom tijdig inzicht geven in hoe u kunt zien of uw dier (teveel) pijn lijdt, hoe u kunt ingrijpen en wat u kunt of zelfs moet doen als uw huisdier is overleden. 

Hoe kunt u zien of uw huisdier pijn heeft? 
Vaak denkt men dat als dieren niet piepen of janken, ze geen pijn hebben. Dit is niet altijd juist, bij veel dieren openbaart pijn zich vaak heel anders.
Honden kunnen bijvoorbeeld hun pijn uiten door veel te hijgen, trillen of door hun interesse in de omgeving te verliezen. Of juist door heftige onrust, niet willen eten of drinken en niet of moeilijk opstaan of liggen.
Katten zijn eerder geneigd zich terug te trekken en stiller te worden.
Konijnen, cavia’s en hamsters kunnen zelfs zonder te piepen doorlopen met een gebroken poot. Als ze erg ziek zijn, eten ze niet meer en zitten ze stil in een hoekje.
Vogels gedragen zich slaperig en zitten ‘bol’ (ze zetten ze al hun veren op).
Het is goed om te bedenken dat wat bij mensen pijn veroorzaakt, dit bij dieren ook doet. Al zal, net als bij de mens, het ene dier daar meer last van hebben dan het andere en dus eerder pijn aangeven. Eigenlijk komt het er op neer dat uw dier zich anders gedraagt dan u van hem gewend bent.

Dierwaardig leven of lijden?
Een dier lijdt als het niet meer op een dierwaardige manier kan leven, als het niet meer kan gaan en staan waar het wil, geen interesse meer heeft voor de omgeving etc., maar ook als het dier zich niet meer bewust is van afwijkend gedrag en bijvoorbeeld in de eigen uitwerpselen blijft liggen. In feite verstaan we onder een dierwaardig leven dat: 

Extra verzorging van een ziek of lijdend dier kan veel verlichting geven. Het dier laten drinken, voeren, regelmatig verschonen, masseren, etc., kan het leven op een redelijke manier verlengen of een moeilijke periode overbruggen. Het blijft belangrijk om uzelf regelmatig af te vragen of het leven voor uw huisdier nog prettig is.
Soms kan het oordeel van een kennis of deskundige u met de realiteit confronteren. Het komt echter ook voor dat anderen (die vaak niet bekend zijn met de situatie) erg hard oordelen. Realiseert u zich in elk geval dat het uw huisdier is en als u het dier naar eer en geweten zo goed mogelijk verzorgt, dat u dan bepaalt wat u voor of met uw dier wilt doen. Uiteraard kunnen wij dit altijd met u doornemen en met u bespreken of het bestaan voor het dier nog levenswaardig is, twijfel dan niet om contact opnemen. Het is vaak heel moeilijk om zo’n beslissing alleen te maken.
Veel eigenaren hopen dat als het einde van een huisdier nadert, het dier inslaapt en dat ze het ’s morgens dood in mand, hok of kooi zullen vinden. Denkt u eraan dat een natuurlijke dood, zonder pijn en lijden, op deze wijze niet vaak voorkomt. 

Wat gebeurt er als u besluit tot euthanasie?
Als u heeft besloten uw huisdier te laten inslapen maakt u hiervoor bij ons een afspraak. Wanneer u dit op prijs stelt kunt u ook van te voren afrekenen, naderhand is het misschien voor u vervelend als emoties meespelen. Maakt u dit ook kenbaar.
Wanneer uw huisdier wordt ge-euthanaseerd geeft de dierenarts uw dier een injectie om hem rustig en langzaam in slaap te brengen. Dit is vergelijkbaar met een injectie die ook wordt gebruikt om een huisdier onder narcose te brengen. Dit duurt ongeveer vijf tot tien minuten. Nadat huisdieren in slaap zijn gevallen, overlijden katten aan deze injectie. Honden vallen alleen in slaap, en als het dier niks meer merkt van zijn omgeving, krijgt het een injectie in de bloedbaan of buikholte waaraan het dier overlijdt. Vrijwel meteen na deze injectie stopt de ademhaling en even later ook het hart, het dier merkt hier meestal niks van. Het dier is dan overleden. Soms geeft het dier na de injectie nog een enkele zucht of is een spiertrilling zichtbaar.
Wij raden u aan bij het inslapen aanwezig te zijn. U kunt uw huisdier vasthouden en ervaren dat het inslapen zonder angst of pijn verloopt. Uw dier zal meestal ook rustiger zijn als u erbij bent.
Voor kinderen kan het doodgaan van hun dier soms minder bedreigend zijn als ook zij erbij aanwezig kunnen zijn. Ze moeten dit natuurlijk wel zelf willen. U kunt hen het beste van te voren goed uitleggen wat er allemaal gaat gebeuren. Vertel ze dat u ook erg verdrietig zult zijn en misschien ook wel moet huilen. Ze hoeven zich niet groter te houden dan ze zijn. 

Wat gebeurt er met uw huisdier als het dood is?
Wat er na de dood met het dier gebeurt, is erg afhankelijk van wat u als eigenaar wilt. U kunt uw huisdier laten cremeren, begraven of bij ons achterlaten zodat het gezamenlijk met andere overleden dieren wordt verbrand. 

Crematie
U kunt uw huisdier laten cremeren in een speciaal huisdierencrematorium. Meestal gebeurt dit met meerdere dieren tegelijk, maar individueel cremeren is ook mogelijk. Op verzoek is de as terug te krijgen, maar u kunt ook vragen of ze deze voor u willen uitstrooien. Wanneer u de as terug wilt kan dit worden afgehaald bij 1 onze klinieken. Bedenk goed of u dit dan wilt in een standaard pot of een speciale urn. Dit kunnen we ook met u overleggen.
U kunt kiezen om uw huisdier bij de kliniek te laten ophalen door het crematorium of dat u uw dier zelf weg wilt brengen. Wij kunnen dit voor u regelen. Het crematorium waar wij mee samen werken is het huisdierencrematorium Noord-Nederland in Drachtster Compagnie. 

Begraven
De gemeente bepaalt bij gemeentelijke verordening of u huisdieren in de tuin mag begraven.
Als u een dier zelf begraaft, zorg dan voor voldoende diepte (minstens één meter) en wikkel het dier in een doek, deken, krant of een kartonnen doos (niet in plastic). Bedenk dat een begraven dier voor een eventuele nieuwe eigenaar van uw tuin een onverwachte verrassing kan opleveren.
Wilt u het dier niet in uw eigen tuin begraven, dan kunnen wij u helpen aan adressen van dierenbegraafplaatsen. Hier houdt men (tegen betaling) rekening met uw wensen en kunt u uw dier begraven. 

Achter laten op de praktijk
U kunt uw huisdier bij ons achterlaten. Overleden dieren worden opgehaald waarna ze gezamenlijk worden verbrand. De as die daarna overblijft, wordt niet hergebruikt. 

Sectie
Het kan soms nodig of gewenst zijn om achter de doodsoorzaak van uw huisdier te komen. Dat gebeurt door middel van een sectie, uitgevoerd door 1 van onze dierenartsen. In enkele gevallen moet er iets worden opgestuurd naar een gespecialiseerd pathologisch instituut. Daarna is het uiteraard mogelijk uw huisdier alsnog te laten cremeren of begraven. 

Aanbevelingen
Als uw huisdier is overleden, is het verstandig hoe vervelend dit ook is hiervan een aantal mensen en instanties op de hoogte te brengen: 

Een nieuw huisdier
Het verlies van een huisdier geeft een opvallende leegte in huis. Reageer niet overhaast bij het invullen van die leegte. Neem rustig de tijd om na te denken of u een nieuw huisdier wilt en zo ja, wat voor dier het beste bij u past. Denk er altijd aan dat een nieuw dier in principe voor langere tijd bij u zal blijven.
Oudere mensen vinden hun eigen leeftijd soms een argument om maar niet meer aan een huisdier te beginnen. Een huisdier geeft natuurlijk verplichtingen zoals voeding, verzorging en uitlaten, maar aan de andere kant geven huisdieren ook erg veel afleiding. Zij vragen om aandacht en affectie en helpen bij het onderhouden van de nodige sociale contacten. Daarom kan de komst van een huisdier juist bij deze groep mensen heel positief uitpakken. Bekijk wel van te voren of een huisdier eventueel mee mag naar een verzorgingshuis. Denk ook eens aan de mogelijkheid om met familieleden af te spreken dat zij de verzorging van het dier overnemen, als u dit niet meer kunt opbrengen. 

Tot slot
Wij hopen dat u met deze informatie in geval van het overlijden van uw huisdier voor uzelf de juiste beslissingen kunt maken. U kunt bij het maken van een afspraak voor euthanasie van uw huisdier bepaalde zaken doorspreken die u bij de afspraak op prijs zou stellen, bijvoorbeeld wat er na overlijden met uw huisdier gaat gebeuren, of u erbij blijft etc. Dit kan voor uzelf een stuk prettiger zijn, dan wanneer u dit in alle emotie bij de afspraak nog moet doorspreken. Wanneer u nog vragen heeft of u twijfelt over bepaalde zaken kunt u altijd contact met ons opnemen, hier zijn wij voor!