Hond

Niet voor niets een van de meest populaire huisdieren.
Ze zijn er in alle soorten en maten en bieden gezelschap en structuur.

Castratie teef

Bij de castratie van de teef worden de eierstokken verwijderd. Alleen als de baarmoeder afwijkend is, wordt deze ook verwijderd. Na het verwijderen van de eierstokken wordt de teef niet meer loops en is ze niet meer vruchtbaar. 

Een gunstig tijdstip voor de castratie is 3 maanden na de eerste loopsheid. Hierbij is de kans op melkkliertumoren zeer klein, is de kans op urine-incontinentie op latere leeftijd klein en is de doorbloeding van de baarmoeder en eierstokken het minst, waardoor de kans op bloedingen tijdens de operatie kleiner is.

Loopsheid 

Een teef wordt gemiddeld twee keer per jaar loops. De loopsheid duurt ongeveer drie weken. Teven worden vaak tussen de 6e en 18e levensmaand voor het eerst loops. Een ongecastreerde teef wordt gedurende haar hele leven loops. Na de loopsheid kan schijnzwangerschap optreden. Teven kunnen zelf last hebben van zowel de loopsheid als de schijnzwangerschap.

Gevolgen van de castratie

Verloop van de castratie 

’s Ochtends wordt de teef onder narcose gebracht. Hierbij mag u aanwezig zijn. We plaatsen een infuus in het bloedvat in de voorpoot waardoor we de narcosemiddelen toedienen. Ze valt dan direct in slaap. Vervolgens wordt ze voorbereid en geopereerd. We maken een sneetje in de buik en verwijderen de eierstokken. Daarna wordt ze wakker in de opname en mag ze naar huis als ze weer wakker is en kan lopen. Ze krijgt een medical pet shirt (rompertje) aan of een kap om zodat ze niet aan de hechtingen kan komen. Wij voeren geen castratie van de teef uit middels een kijkoperatie.