Hond

Niet voor niets een van de meest populaire huisdieren.
Ze zijn er in alle soorten en maten en bieden gezelschap en structuur.

Castratie teef

Een teef wordt gemiddeld twee keer per jaar loops en dit duurt ongeveer drie weken. Rond de 11e dag is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Welke dagen dat precies zijn verschilt per dier.
De eerste loopsheid kondigt zich meestal aan tussen de 6e en 18e levensmaand. Een teef kent geen overgang, dus zal ze haar leven lang loops en dus ook vruchtbaar blijven.

Hoe herkent u de loopsheid?

De castratie
U kunt de loopsheid definitief voorkomen door de eierstokken van uw teef operatief te laten verwijderen (castratie). Ze kan dan ook niet meer drachtig worden. Een schijnzwangerschap zal hooguit kunnen voorkomen net na de operatie, daarna niet meer. Men zegt dat het beter is om de teef voor de operatie eerst een nestje te laten krijgen, maar dit is niet waar.
Een teef kan vanaf een leeftijd van 6 maanden worden geopereerd. Een gunstig tijdstip is drie maanden na het begin van de eerste loopsheid. Plan de operatie niet tijdens of rond de loopsheid; dan bestaat er een verhoogde kans op bloedingen tijdens de operatie. Vanuit onze praktijk wordt geadviseerd, wanneer u geen nestje meer wilt fokken, uw teef 1x loops te laten worden en 3 maanden later te laten castreren. 

Voordelen van castratie:

Nadelen van castratie:

Verslag van een castratie van een teef bij ons in de praktijk

Verloop van de castratie
’s Ochtend wordt de hond onder narcose gebracht. Hierbij mag u aanwezig zijn. We plaatsen een infuusnaaldje in het bloedvat in de voorpoot waardoor we de narcosemiddelen toedienen. De teef valt dan direct in slaap. Vervolgens wordt zij geopereerd, wordt ze wakker in de opname en mag ze naar huis als hij weer helemaal bij is, op temperatuur en kan lopen. Indien de hond aan de wond wil likken adviseren wij om een medical pet shirt voor uw hond aan te schaffen, zodat de hond niet aan de wond kan komen. Na 10 à 14 dagen komt u terug voor controle van de wond en het verwijderen van de hechtingen. Aan deze controle zijn geen kosten verbonden.