Behandelingen

Aspirine en paracetamol niet aan uw huisdier geven!

Aspirine
Het is goed te weten dat het verstrekken van aspirine aan dieren niet zonder risico’s is. Bij de kat wordt aspirine verwerkt in de lever. Het is bekend dat katten een gebrek hebben aan een bepaald enzym dat nodig is voor deze verwerking. Het duurt lang voordat een eenmalige dosering is omgezet. Er zijn pijnstillers verkrijgbaar die vele malen veiliger zijn voor de kat.

Bij de hond werkt het iets anders. De aspirine is bij de hond niet direct schadelijk voor de lever maar kan wel maag- en darmklachten veroorzaken. Verder werkt aspirine bloedverdunnend, wat als effect kan hebben dat wondjes lang na kunnen bloeden. 

Paracetamol
Vooral de kat is erg gevoelig voor paracetamol. De kat kan paracetamol nauwelijks afbreken waardoor deze stof zorgt voor ziekte- of vergiftigingsverschijnselen. De hond is er iets minder gevoelig voor en laat minder snel vergiftigingsverschijnselen zien. De paracetamol zorgt hoe dan ook voor leverschade. Deze leverschade treedt ook op als er geen ziekteverschijnselen worden gezien.

Bij overdosering (dit is bij de kat al bij een heel lage dosis paracetamol) worden ook de rode bloedcellen aangetast, waardoor deze onvoldoende zuurstof kunnen transporteren. Dit geeft de volgende verschijnselen: sloomheid, speekselen, braken, opgezette kop en poten, (extreme) benauwdheid, blauwe slijmvliezen en tong, onderkoeling en de urine kan rood gekleurd zijn.

Ons advies luidt dan ook: geef uw dier geen medicijnen die voor mensen zijn bedoeld. Er zijn speciaal voor de huisdieren pijnstillers op de markt die uitvoerig zijn getest en geregistreerd.