Behandelingen

Röntgenfoto's

In onze praktijk maken wij ook röntgenfoto’s. Een röntgenapparaat geeft strooistraling en staat daarom in een aparte ruimte waarvan de muren en deuren om veiligheidsredenen lood bevatten, die de strooistraling vangen.
Om dezelfde reden dragen de mensen, die bij het maken van een röntgenfoto aanwezig zijn, een loden schort. Röntgenfoto’s worden voor uiteenlopende redenen gemaakt:

HD foto’s zijn röntgenfoto’s om te kijken of een hond heupdysplasie heeft of niet. Heupdysplasie is een aandoening waar bij de heupkop en heupkom niet goed ‘passen’. Deze aandoening is grotendeels erfelijk bepaald en kan vooral bij de grotere hondenrassen (meer dan 20 kg) voorkomen. Heupdysplasie leidt tot een vroege slijtage van het heupgewricht. Verscheidene rasverenigingen eisen dat, wanneer men met een hond wil fokken die een stamboom bezit, er met HD foto’s wordt aangetoond dat de hond vrij is van heupdysplasie. ED staat voor elleboogdysplasie en is een vergelijkbare aandoening als heupdysplasie.

Omdat een dier tijdens het maken van en röntgenfoto even heel stil moet liggen, wordt in een deel van de gevallen een licht sedatie toegepast en moet uw huisdier daarom nuchter komen.