Behandelingen

Gebitssanering

8 van de 10 honden én 2 van de 3 katten van drie jaar en ouder hebben last van het gebit. De belangrijkste oorzaak hiervan is tandplak en daardoor vorming van tandsteen. Tandplak zorgt voor een ontsteking bij het tandvlees (gingivitis). Wanneer deze tandvleesontsteking niet wordt verholpen, kan deze ontsteking zich gemakkelijk naar de diepere delen uitbreiden. Er is dan sprake van een parodontitis. Deze ontsteking zorgt ervoor dat er weefsel- en botafbraak kan ontstaan. Het tandvlees trekt zich terug en wortels komen bloot te liggen. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat tanden en kiezen hun stevigheid in de kaak verliezen en kunnen uitvallen. Een tandvlees ontsteking is omkeerbaar maar een parodontitis niet. Door de ontsteking in de bek kan het dier ook uit de bek gaan stinken, daarnaast is dit een proces wat ook met pijn gepaard gaat. Daarnaast kunnen bacteriën uit de bek via de bloedbaan ontstekingen bij het hart, lever en nieren geven. Het is dus zaak om te voorkomen dat uw huisdier een parodontitis ontwikkelt. Door middel van professionele gebitsreiniging kan de tandvleesontsteking weggenomen worden en het tandvlees zich herstellen. 

Gebitsreiniging
Om het gebit van uw huisdier goed te kunnen schoonmaken is het noodzakelijk dat uw dier onder narcose wordt gebracht. Vooraf aan de behandeling zal de hond of kat een buisje in de luchtpijp krijgen (tube) waardoor we 100% zuurstof kunnen aanbieden. Verder bevestigen we op deze tube bewakingsapparatuur zodat we uw huisdier tijdens de narcose kunnen monitoren. De tube zorgt er ook voor dat er geen koelwater van onze apparatuur naar de longen kan lekken.

Met behulp van een speciale tang halen we eerst de ergste brokken tandsteen weg. Daarna maken we het gebit verder schoon met behulp van een ultrasoon tandenreinigingsapparaat. Door hoog frequente trillingen trilt het de tanden schoon, het koelwater spoelt gelijk de tand schoon en koelt het tril apparaat. Hierna polijsten we de tanden om ze extra glad te maken. Na de behandeling zullen we met u preventieve maatregelen bespreken. Na 30 dagen komt uw hond of kat terug voor de gratis gebitscontrole. Tijdens deze controle wordt gekeken of het tandvlees volledig is hersteld en daarnaast zal besproken worden of de preventieve zorg gelukt is. Aan de hand daarvan zullen nog gericht adviezen gegeven worden. 

Dentale röntgen
Na het reinigen van het gebit kan het nodig zijn om via röntgenfoto’s de wortels van bepaalde tanden of kiezen in beeld te brengen om te kunnen bekijken of deze (ook) zijn aangetast. Wanneer hieruit blijkt dat het noodzakelijk is om de tand te trekken kunnen we ook een betere inschatting via de foto maken hoe we de wortel(s) moeten benaderen om deze volledig te kunnen verwijderen. Bij een kies met meerdere wortels zal de kies eerst door middel van onze tandunit met een high speed boor in meerdere delen worden verdeeld. Hierdoor is het mogelijk per wortel de kies te trekken. 

Preventie
Om te voorkomen dat tandplak zich weer op de tanden zal vormen is het belangrijk om preventieve zorg te bieden. Preventieve zorg bestaat uit: 

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat TD voer van Hills de vorming van tandplak en tandsteen tegen gaat. Door de grote en vorm van de brok kan een hond of kat deze brokken niet zonder kauwen doorslikken. De speciale vezelmatrix gaat verkruimelen tegen. De brok omgeeft de tand voordat het breekt en de vezels vegen het tandoppervlak schoon. De brokken bevatten geen minerale schuurmiddelen of actieve chemicaliën. Door het verlaagde eiwitgehalte beperkt het de vorming van tandplak. Door een verlaagd calciumgehalte beperkt het de mineralisatie van tandplak tot tandsteen. Deze voeding is met name een uitkomst voor honden en katten die poetsen niet accepteren.

Jaarlijkse gebitscontrole
Bij de jaarlijkse inenting wordt standaard het gebit van uw huisdier gecontroleerd en met u doorgenomen. Uiteraard kunt u voor een gebitscontrole ook een afspraak maken. Tijdens de maand van het gebit in februari bieden wij ook gratis gebitscontroles aan.