Hond

Niet voor niets een van de meest populaire huisdieren.
Ze zijn er in alle soorten en maten en bieden gezelschap en structuur.

Progesteronbepaling

Progesteronbepaling bij de teef
Als u een nestje wilt fokken, kunnen wij u begeleiden om het beste moment van dekking vast te stellen voor uw teef. Het optimale moment van dekken van een teef hangt af van het moment van de ovulatie (eisprong). Het moment van ovuleren tijdens de loopsheid is per teef verschillend. Dit moment van de ovulatie is vrij nauwkeurig te voorspellen door het gehalte van het hormoon progesteron in het bloed van de teef te bepalen. Net voor de eisprong zal het progesterongehalte gaan stijgen. In ons laboratorium kunnen we het progesterongehalte in het bloed bepalen. De uitslag van deze bepaling heeft u dezelfde dag nog. 

Redenen om deze bepaling te doen zijn bijvoorbeeld:

Uit onderzoek is gebleken, dat bepaling van de progesteronspiegel in het bloed vanaf dag 7 na de eerste waarneming van vaginale uitvloeiing een goede en betrouwbare methode is om het juiste dektijdstip te bepalen. Naast de progesteronbepaling kunnen we cytologie van de vaginawand en vaginoscopie uitvoeren om nog beter inzicht te krijgen in de cyclus. 

Het patroon van meerdere bepalingen achter elkaar geeft meer informatie dan één enkele bepaling. Soms is het verstandig om op de dag van de dekking of direct erna ook nog de progesteronspiegel te bepalen om meer zekerheid te hebben dat de eisprong daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. 

Vraag ons gerust om meer informatie over fokbegeleiding. Ook voor begeleiding tijdens de dracht en rondom geboorte en de kraamtijd begeleiden onze dierenartsen en paraveterinairen u graag met kennis van zaken.