Home / Gezelschapsdieren / Hond / Castratie reu
Hond
Castratie reu
Bij de castratie van de reu verwijdert de dierenarts onder algehele narcose de testikels (zaadballen). Er zijn zowel praktische als medische redenen om een reu te castreren. Praktische redenen zijn onder andere ongewenst reuengedrag en het voorkomen van ongewenste dekkingen van teefjes. Medische redenen zijn onder andere prostaatproblemen en tumoren van de zaadballen.
In overleg met de eigenaar bepalen we het juiste tijdstip van de ingreep. Een chirurgische castratie kan niet ongedaan gemaakt worden. Bij twijfel over een chirurgische castratie bestaat de optie om een chemische castratie te proberen. Dit werkt tijdelijk door middel van een implantaat onder de huid.
Gevolgen van de castratie:
- Minder reuengedrag: minder weglopen, tegen mensen/dingen op rijden, markeergedrag en dominant gedrag naar andere;
- Er is minder kans op ontsteking en op goedaardige prostaatvergroting.
- Een castratie vindt plaats onder algehele narcose, wat altijd een klein risico met zich meebrengt. Dit risico verkleinen we zoveel mogelijk door goede monitoring tijdens en na de operatie en door zo veilig mogelijke narcosemiddelen te gebruiken;
- Na de castratie is er een hele kleine kans op urine-incontinentie;
- De reu kan na deze operatie hongeriger worden en het metabolisme gaat vaak wat omlaag. Hierdoor is er een groter risico dat de reu te dik wordt. Dit kan voorkomen worden door de hoeveelheid en soort voeding aan te passen.
- De vacht kan wat doffer en krulleriger worden bij rassen met een halflange of lange vacht.
Niet ingedaalde testikels
Soms komt het voor dat één of beide testikels niet volledig indalen. Ze blijven dan achter in de buik of in de lies. Daardoor is er een grotere kans dat er een tumor ontstaat in de testikel. Het advies is in dat geval om de testikel chirurgisch te verwijderen of om regelmatig te onderzoeken of er een tumor ontstaat in de testikel.
Verloop van de castratie
’s Ochtend wordt de hond onder narcose gebracht. Hierbij mag u aanwezig zijn. We plaatsen een infuus in het bloedvat in de voorpoot waardoor we de narcosemiddelen toedienen. De reu valt dan direct in slaap. Vervolgens wordt hij voorbereid en geopereerd. Hij slaapt daarna uit in de opname en mag naar huis als hij weer helemaal wakker is en kan lopen. Hij krijgt een medical pet shirt (rompertje) aan of een kraag om zodat hij niet bij de hechtingen kan komen.