Home / Voortplanting
Voortplanting
Merriebegeleiding
Volgend jaar weer een veulentje aan de voet van uw merrie in het land? Bij ons kunt u terecht voor uitgebreide merrie begeleiding. Een merrie heeft een cyclus van 21 dagen, door middel van het scannen van uw merrie kunnen we het optimale moment van insemineren bepalen. De resultaten van het scannen norteren wij op een merriekaart, op deze manier krijgen we het beste inzicht in de cyclus van uw merrie.
Het komt helaas soms voor dat een merrie niet drachtig wil worden. Door middel van aanvullend onderzoek kunnen we de oorzaak hiervan achterhalen, bijvoorbeeld met een slijmmonster van de baarmoeder om een bacteriële infectie uit te sluiten. Naast infecties kan en onbalans in hormonen ook leiden tot onvruchtbaarheid, aan de hand van de echobeelden of eventueel bloedonderzoek, kan hier met de juiste medicatie op ingespeeld worden.
Het (pasgeboren) veulen
Een veulen wordt geboren zonder afweer, het is daarom van groot belang dat hij/zij snel de weg naar het uier van de merrie vindt (binnen 2 uur). De eerste melk (biest) bevat namelijk veel afweerstoffen, waarmee het veulen zich beschermd voor infecties. Het veulen behoort binnen 4-6 uur voor het eerst te plassen en na 3 uur voor het eerst te poepen. Een dag na de geboorte zal het veulen gele mest hebben, dit komt door de samenstelling van de melk die het veulen drinkt.
Soms lekt een merrie al melk uit voor de geboorte van het veulen. Deze melk (de biest) bevat de hoogste concentratie aan antisotffen. De melk die het veulen drinkt zal dan onvoldoende antistoffen bevatten. Indien u twijfelt of het veulen voldoende biest (van goede kwaliteit) binnen heeft gekregen kunnen wij dit controleren middels een bloedonderzoek (een dag na de geboorte). Als het veulen inderdaad te weinig antistoffen heeft binnengekregen kunnen we dit aanvullen met een bloedtransfusie. Deze transfusie voorkomt dat het veulen erg vatbaar is voor infecties (zoals een gewrichtsontsteking bijvoorbeeld).
Nageboorte
De nageboorte (ook wel placenta) voorziet het veulen gedurende de dracht van voedingsstoffen en zuurstof. Normaal gesproken perst de merrie de nageboorte ongeveer binnen 2 uur na de bevalling eruit, duurt dit langer dan noemen we dit “aan de nageboorte staan”. Het aan de nageboorte staan brengt voor de merrie serieuze risico’s met zich mee. Een baarmoederontsteking zal namelijk zorgen voor gifstoffen in het bloed van de merrie, waar ze erg ziek, of zelfs ernstig hoefbevangen van kan raken.
Het is dus van groot belang om tijdig contact op te nemen met de praktijk op het moment dat uw merrie aan de nageboorte staat. Hierbij houden wij aan dat een merrie maximaal 4-6 uur na de geboorte aan de nageboorte mag staan.
Nadat de merrie de nageboorte eruit geperst heeft, is het van belang deze te controleren op zijn volledigheid. Het achterblijven van een klein stukje nageboorte kan namelijk dezelfde risico’s teweegbrengen als het “aan de nageboorte staan”. Wij helpen u natuurlijk graag met het controleren van de volledigheid van de nageboorte na het veulenen van uw merrie. Hiernaast zullen we dan de gezondheid van merrie en veulen beoordelen.