Home / Gezelschapsdieren / Kat / Vlooien en teken kat
Kat
Eigenwijs, tevreden spinnend op schoot of op de verwarming, actief en jagend dit typeert deze heerlijke diersoort.
Vlooien en teken
Teken als overbrenger van ziekten
Teken hechten zich aan uw huisdier om zich te voeden met bloed. Hierbij wordt een gaatje in de huid gemaakt waarbij ook het speeksel van de teek wordt gebruikt. In dit speeksel kunnen verschillende ziekteverwekkende organismen aanwezig zijn, die op deze manier in het bloed van uw huisdier terecht kunnen komen. De meeste ziekten worden overgebracht na 36 uur.
Teken kunnen besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Bij de hond kan deze bacterie soms gewrichtsproblemen veroorzaken, maar meestal is er alleen een klein bultje zichtbaar die vanzelf verdwijnt. De hond is weinig gevoelig voor de ziekte van Lyme. Bij mensen daarentegen veroorzaakt het een rode uitslag rondom de plaats van de beet. Deze huiduitslag is absoluut een reden om langs de huisarts te gaan omdat bij mensen de ziekte van Lyme dodelijk kan zijn als er geen behandeling plaatsvindt.
De moerasteek, de Dermacentor reticulatis, kan besmet zijn met een bloedparasiet, Babesia canis. Babesia canis hecht zich aan de rode bloedcellen vast waardoor deze afsterven. De hond wordt ziek binnen één à twee weken. Het dier krijgt koorts en begint te hijgen. De afgestorven rode bloedcellen zorgen voor grote hoeveelheden rode kleurstof (haemoglobine), die via de urine wordt afgevoerd waardoor de hond rode urine plast, het zogenaamde “bloedwateren”. Daarnaast kunnen er symptomen optreden van bloedarmoede, geelzucht, hoge koorts en lusteloosheid. Het vaststellen van deze bloedparasiet vindt plaats door een bloeduitstrijkje onder de microscoop te bekijken. Deze ziekte is moeilijk te behandelen. Ook in Nederland komt de Dermacentor reticulatis voor.
Hoe voorkomt U dat uw hond wordt gebeten door een teek?
Er zijn meerdere bestrijdingsmiddelen voor honden, onze assistentes helpen u graag om het juiste middel wat bij u past te kiezen. Met zo’n middel kunt u de kans dat uw huisdier met teken wordt besmet verkleinen.
Vlooien
Iedereen die een kat of een hond heeft krijgt vroeg of laat ook te maken met vlooien. Niet alleen uw huisdier, maar ook u zelf kunnen dan last van beten hebben, die behoorlijk jeuk kunnen geven. Soms ontwikkelt uw huisdier een allergie tegen het speeksel van de vlo (een zogenaamde ‘vlooienallergie’). Ook kan uw kat besmet raken met lintwormen die door vlooien worden overgedragen. Het is daarom belangrijk uw huisdier tijdig te behandelen tegen vlooien en daarnaast ook tegen wormen. Vlooien zijn het meest actief tijdens warme perioden, omdat hun voortplantingscyclus dan het snelst verloopt. Maar ook gedurende de koude maanden, vooral als de verwarming aangaat, gaat de cyclus gewoon door. Vlooienbestrijding is dan ook niet gebonden aan een bepaald seizoen, maar is eigenlijk het hele jaar noodzakelijk. Vlooien kunnen worden bestreden met een spray of met een spot-on (druppels) die u in de nek aanbrengt. Dit beschermt uw huisdier 4 weken tegen vlooien.
Wanneer u nog vragen heeft over welk middel u het beste kunt gebruiken voor uw huisdier of u heeft nog ander vragen neemt u dan gerust telefonisch contact op of u kunt langskomen aan de balie. U kunt deze middelen tijdens de openingstijden aan de balie verkrijgen.