Home / Gezelschapsdieren / Kat / Overgewicht kat
Kat
Eigenwijs, tevreden spinnend op schoot of op de verwarming, actief en jagend dit typeert deze heerlijke diersoort.
Overgewicht kat - hoezo te dik?
Hoe komen onze katten zo dik? En wat doen we eraan?
Ingesteld op schaarste
Katten zijn met hun vertering ingesteld op schaarste, waardoor hun enzymen en reacties zo werken dat in het lichaam bij overvloed van voedingsmiddelen alles opgeslagen wordt in vet. Zo worden onze katten te dik. Eveneens blijven katten door eten als ze te weinig eiwitten krijgen om aan hun eiwit behoefte te voldoen, ook al leidt dat tot te veel energie. Teveel energie geeft weer vetopslag.
Castratie
Katten die vroeg worden gecastreerd hebben minder hormonen die hun ‘zeggen’ dat ze genoeg hebben gegeten. Hierdoor zullen gecastreerde katten dus meer risico hebben op overgewicht.
Therapie bij overgewicht
Ten eerste moet er worden gekeken of de lichaamsbeweging kan worden verhoogd. Als voor langere tijd het eigen eten wordt verminderd kunnen er tekorten optreden en treedt er minder verzadigend effect op. Daarvoor is er een aangepast dieet met meer eiwitten waardoor er eerder verzadiging is. Ook meer vezels om onder andere de verzadiging te verhogen. Hill’s heeft een speciaal dieet, Metabolic, ontwikkeld met nutrigenomics waarbij de cellen weer aangewakkerd worden tot vetverbranding. Samen met ons kunt u een afslankplan maken door een streefgewicht te bepalen en aan te geven hoeveel de kat per week mag afvallen.
Preventie
Nog beter is preventie van overgewicht. Voorkomen is immers beter dan genezen. Het begint al bij de conditie van moeder. Niet te mager en niet te dik! Tijdens de groei moet ook de lichaamsconditie worden bewaakt. Al vroeg te dik geeft later meer kans op problemen. Afvallen wordt dan steeds moeilijker. Belangrijk is daarom om na castratie de voeding aanpassen, daarbij is het ook belangrijk om de voeding aan te passen aan het activiteitsniveau.