Home / Gezelschapsdieren / Konijn / Vaccineren konijn
Konijn
Het konijn is een aaibaar gezelschapsdier in allerlei kleuren en maten!

Vaccineren konijn
Er zijn besmettelijke ziekten bij het konijn die niet of nauwelijks te behandelen zijn, zoals bijvoorbeeld myxomatose en RHD1 en RHD2. Het is dus verstandig om waar mogelijk dieren tegen dit soort ziekten te beschermen door middel van regelmatige vaccinatie: voorkomen is altijd beter dan genezen!
Vaccinatieschema
De eerste vaccinatie kan gegeven worden vanaf een leeftijd van 5 weken. De bescherming is volledig aanwezig na 3 weken. Het vaccin Nobivac Myxo-RHDplus® bevat RHD1 en RHD2 samen met myxomatose en moet jaarlijks worden herhaald voor een blijvende afweer. Het beste moment hiervoor is het voorjaar (maart-mei), zodat het konijn in de zomer het beste beschermd is.
Myxomatose
Myxomatose leidt ieder jaar weer tot aanzienlijke sterfte onder wilde en tamme konijnen. De verspreiding van deze ziekte kan op verschillende manieren verlopen. De belangrijkste is via stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk. Myxomatose geeft met name dikke, vochtige zwellingen op het hoofd en de snuit. Het meest opvallend zijn gezwollen oogleden die naar verloop van tijd pussig worden, ook neusuitvloeiing wordt vaak gezien. Wanneer een infectie in een groep konijnen is aangeslagen is het verloop zeer moeilijk te beïnvloeden, veel konijnen sterven aan de gevolgen van infectie. Preventieve maatregelen, zoals insecten weren en vaccineren, zijn daarom van essentieel belang.
Rabbit Haemorrhagic Disease
Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD1), in Nederland wel het Virale Haemorrhagisch Syndroom (VHD1) genoemd, is een fatale en zeer besmettelijke konijnenziekte. RHD wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte kan zich snel via o.a. mest, besmette dieren en materialen (vers gesneden gras) verspreiden. Sinds 2016 is ook een andere variant van RHD bekend in Nederland de zogenaamde RHD2. Het konijn stopt met eten en krijgt meestal diarree, soms bloederig. Later kan er bloed uit de neus komen. Inwendig worden de organen aangetast. Soms is er niks te merken en sterft het konijn plotseling. Veel konijnen zullen sterven aan de gevolgen van de ziekte. Het voorkomen van de infectie is daarom erg belangrijk, de enige manier van preventie is vaccinatie.