De feestdagen lijken nog ver weg. Toch is het voor uw huisdier belangrijk om op tijd te starten met medicatie. Medicatie kan ook ondersteuning bieden bij training tegen vuurwerkangst.
Heel wat huisdieren, en vooral honden en katten, zijn bang voor vuurwerk. De jaarwisseling is voor hen dan ook geen pretje. Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat uw huisdieren veilig zijn en niet door vuurwerk geraakt kunnen worden. Daarnaast is het bij een aantal diersoorten mogelijk om de angst te behandelen.
Waarom zijn dieren bang voor vuurwerk?
De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan het andere: bij honden zijn er bijvoorbeeld rassen die gevoeliger zijn voor geluiden dan andere. Door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken kunnen dieren een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen. De angst en paniek die ze hierbij ervaren is vaak groot en zeker geen aanstellerij! Niet alleen harde knallen zijn voor dieren angstaanjagend, ook sissen, fluiten en andere hoge tonen kunnen voor hen gevaar betekenen. Huisdieren kunnen daarnaast ook last hebben van de flitsen, trillingen en zelfs van de geur die vrijkomt bij het afsteken van vuurpijlen.
Behandeling
Training is het belangrijkste middel om vuurwerkangst te verminderen. U kunt uw dier trainen door vuurwerkgeluiden af te spelen (bijv. van Youtube) en tegelijkertijd iets te doen dat het dier leuk vindt, zoals spelen met uw huisdier of voer aanbieden. Voer het volume langzaam op zolang het dier kalm blijft, zodat het langzaam kan wennen aan deze geluiden en de angst afneemt. Het dier in beweging houden zorgt er vaak voor dat ze zich minder goed kunnen focussen op de geluiden.
Er zijn ook voedingssupplementen beschikbaar die vuurwerkangst kunnen verminderen. Deze kunnen veilig ingezet worden bij dieren met onderliggende klachten.
Zylkene is een voedingssupplement dat ervoor zorgt dat uw hond of kat zich wat minder angstig voelt. Met dit middel kan al 4 weken van tevoren gestart worden. Daarnaast is het ook mogelijk om een band met geurstoffen, feromonen genoemd, bij uw hond om te doen die er ook voor zorgt dat uw hond zich prettiger voelt, de Adaptilband. Voor katten is de Feliway in te zetten, de Feliway kan in het stopcontact geplaatst worden en geeft feromonen af die ervoor zorgen dat de kat zich prettiger voelt en rustiger wordt. Het Thundershirt is voor sommige honden en katten een uitkomst, hierbij krijgt uw hond of kat een “shirt” aan wat stevig aansluit , deze techniek is te vergelijken is met het inbakeren van een baby.
Daarnaast zijn er de afgelopen jaren meerdere medicaties op de markt gekomen tegen vuurwerkangst. Voor de hond kunnen we Pexion of Sileo inzetten. Pexion is een middel dat normaal ingezet wordt voor epilepsie, maar kortstondig ook voor angst door harde geluiden ingezet kan worden. Dit middel moet vanaf 2 dagen van tevoren gegeven worden. Sileo is een middel dat angstremmend werkt, Sileo mag elke 2-3 uur gegeven worden en werkt na een kwartier tot een uur. Het interval tussen de giften moet minimaal 2 uur zijn en mag maximaal 5 keer achterelkaar gegeven worden. Daarna dient er 12 uur tussentijd te worden ingelast.
Voor de kat kunnen we alleen op de dag zelf medicatie inzetten in de vorm van Sileo. Verdere medicatie voor de kat is niet voor handen.
Er zijn ook nog andere middelen beschikbaar tegen vuurwerkangst indien u hier meer informatie over wilt ontvangen kunt u contact opnemen met de praktijk.
Om deze middelen veilig in te kunnen zetten bij uw huisdier is het noodzakelijk dat we uw hond of kat recent nog gezien hebben. Wanneer uw huisdier langer dan 6 maanden niet op controle is geweest, moet er een medische controle plaats vinden. We vragen u dan ook om hiervoor een afspraak te maken indien uw huisdier al langer dan 6 maanden niet gezien is door ons. U betaalt voor dit consult een gereduceerd tarief van €39,60. Tijdens dit consult zullen we een vragenlijst met u bespreken en daarnaast het dier lichamelijk onderzoeken. De bovengenoemde middelen mogen namelijk alleen ingezet worden bij dieren die gezond zijn. De middelen kunnen gevaarlijk zijn wanneer ze ingezet worden bij dieren die bijvoorbeeld een hart-, lever of nierprobleem hebben.
We helpen u graag het juiste middel bij uw huisdier in te zetten, u kunt ons bellen voor een afspraak of meer informatie.