Vaccinatie
Bij konijnen zijn er twee virussen die veel voorkomen. Ziektes die door deze virussen veroorzaakt worden zijn Myxomatose en het Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD). Beide aandoeningen kennen vaak een dodelijke afloop en medicatie bestaat niet. Ter preventie kunnen konijnen tegen zowel Myxomatose als RHD gevaccineerd worden. Voor de beste bescherming tijdens het seizoen van deze ziektes (met name in de zomer en herfst) luidt het advies om in het voorjaar te vaccineren. De Nobivac Myxo-RHD PLUS is een vaccinatie die zowel tegen Myxomatose als RHD1 en RHD2 werkzaam is. Vaccineren met dit middel kan vanaf 7 weken oud. Het is 12 maanden werkzaam. Van 17 maart tot 28 maart willen we het vaccineren van konijnen extra onder de aandacht brengen. Voorafgaand aan de vaccinatie doen we altijd een gezondheidscontrole om zeker te weten dat het dier voldoende gezond is om de vaccinatie te ontvangen. Afhankelijk van de bevindingen zal hierna de vaccinatie gegeven worden.
Madenziekte
Het is buiten nu nog vies en koud, maar de warme maanden staan al voor de deur. In de zomermaanden is bij konijnen miasis of madenziekte een risico. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de maden van vleesvliegen. Deze leggen eitjes in de vacht van het konijn. De maden die hier uit komen, eten zich een weg door de huid van het konijn en veroorzaken veel schade en pijn. De maden produceren bovendien stoffen die voor afsterving van weefsel zorgen, en dat veroorzaakt bloedvergiftiging. Het konijn kan hieraan overlijden als dit niet of te laat ontdekt wordt. De vliegen komen met name af op konijnen met aangekoekte poep onder de staart en rond de anus. Deze aangekoekte ontlasting zijn vaak blindedarmkeutels die niet opgegeten worden. Meestal is dit het gevolg van verkeerde voeding. Vindt u maden bij uw konijn dan is het belangrijk direct te handelen en te bellen voor een afspraak. We zullen de situatie inschatten en wanneer mogelijk de maden verwijderen en medicatie toedienen. Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat uw konijn de juiste voeding krijgt om minder kans op aangekoekte ontlasting te hebben. Controleer in de warme periode uw dier dagelijks op maden en verschoon het hok regelmatig. Preventief kunt u de myiasis spray gebruiken, deze schrikt vleesvliegen af en doodt de maden.
Huisvesting en verzorging
Een konijn heeft een ruim hok nodig of bij een kleiner verblijf een uitloop. Huisvesten kan zowel binnen als buiten, zorg er binnen voor dat konijnen niet bij elektriciteitsdraden kunnen komen aangezien ze graag knagen. Een konijn is een gezelschapsdier en leeft in het wild in groepen. Hierom is het voor konijnen beter om ze met een maatje te houden. De combinatie van een voedster met een rammelaar zorgt over het algemeen voor de minste problemen. Het is hierbij wel belangrijk dat er gecastreerd wordt. De voorkeur gaat uit naar de voedster aangezien voedsters op latere leeftijd een vrij grote kans hebben op baarmoederkanker of- ontstekingen. Deze problemen zijn te voorkomen door voedsters, liefst rond de leeftijd van 6 maanden te laten castreren. De juiste voeding voor een konijn bestaat voor 80% uit hooi, zorg er daarom voor dat uw konijn onbeperkt hooi tot zijn beschikking heeft. Daarnaast beperkt groenvoer en kruiden. Brok wordt meestal teveel gevoerd, hier is maar 20 gram per kilogram lichaamsgewicht van nodig. Langharige konijnen moeten dagelijks geborsteld worden om een ophoping van haren in de maag te voorkomen. Nagels knippen kan nodig zijn als deze onvoldoende afslijten.
We zien u graag binnenkort voor het vaccineren van uw konijn(en)!