Behandelingen

Dierfysiotherapeut: Monique Hoiting

Mijn naam is Monique Hoiting, ik ben dierenfysiotherapeut voor paard en hond. En al langere tijd een bekend gezicht bij dierenkliniek stad en westerkwartier. Je kunt bij mij terecht voor consulten dierfysiotherapie, wanneer je klachten van het bewegingsapparaat bij je dier vermoedt. Denk aan kreupelheidsklachten of rugproblemen.

Al van jongs af aan ben ik een echte dierenliefhebber. Ik heb zelf dan ook een paard en 2 katten. Hobby’s van mij zijn tekenen, schilderen en natuurlijk paardrijden!

Mijn vooropleidingen zijn onder andere de MBO opleidingen Paardenhouderij en Paraveterinair (dierenartsassistente). Na deze opleidingen ben ik de HBO opleiding Fysiotherapie Humaan gaan studeren.
Deze vierjarige opleiding heb ik in 2013 afgerond. Waarna ik direct door ben gegaan met de tweejarige opleiding Dierfysiotherapie. Voordat je Dierfysiotherapie mag studeren, ben je verplicht eerst de humane fysiotherapie opleiding afgerond te hebben. Nu ben ik sinds een jaar fulltime met mijn eigen bedrijf bezig als dierenfysiotherapeut. 

Dierfysiotherapie
Dierfysiotherapie kan gegeven worden bij klachten, maar is ook goed ter preventie van klachten. Bijvoorbeeld wanneer u met uw paard of hond in de sport zit. Ter preventie van klachten kan de dierenfysiotherapeut een check-up doen om te achterhalen of er eventueel een beginnende klacht aanwezig is. Dit laatste is ook een mooie uitkomst voor de wat oudere dieren onder ons. Dit om hun kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te houden op oudere leeftijd.

Voor welke klachten kunt u onder andere een dierenfysiotherapeut inschakelen:

Wat doet een dierenfysiotherapeut
De eerste behandeling start met een volledig lichamelijk onderzoek bestaande uit een anamnese (vragengesprek), inspectie op stand en in beweging. En een functieonderzoek van de aangedane regio’s.

Op basis van het onderzoek wordt er een diagnose gesteld en een behandelplan opgesteld samen met de eigenaar. Afhankelijk van de ernst van de klacht wordt bepaald hoeveel behandelingen het dier nodig heeft. In veel gevallen is de eerste behandeling voldoende. In andere gevallen zullen meerdere behandelingen nodig zijn.

Na het onderzoek van het 1ste consult wordt meteen gestart met de eerste behandeling. 

Behandelingen richten zich met name op:
Bewegingstherapie
– Actief door middel van oefeningen
– Passief door middel van mobilisatietechnieken
Massages
Stretchen en rekkingen
Advies en voorlichtingen met betrekking tot trainingen
Medical taping
Dry Needling voor paarden

Eigenaren krijgen altijd tips, oefeningen en/of massagetechnieken mee om thuis mee verder te gaan.

Verschil humane fysiotherapie en dierfysiotherapie
Dieren reageren heel anders op fysiotherapie dan wij mensen. Dit omdat er geen geestelijke emoties tussen zitten. Ze reageren daarom veel sneller op de behandeling en hebben een beter resultaat na een behandeling. Met dierfysiotherapie ben je vaak met 1, soms 2 behandelingen al klaar. Wel afhankelijk van de klacht. Neurologische klachten zullen een langer traject nodig hebben in het herstel.

Kijk voor meer informatie over medical taping en dry needling op mijn website.